Hoe veilig internetten op reis met een VPN


Wil je op reis goed beveiligd zijn tegen cybercriminelen? Dan is een VPN misschien iets voor jou. Een VPN is een Virtual Private Network: een anoniem en versleuteld privénetwerk op je internetverbinding. Zo is je data beter beveiligd en houd je hackers en oplichters buiten de deur.

Jezelf beveiligen op openbare netwerken


Op vakantie maak je waarschijnlijk vaak gebruik van openbare netwerken. We spreken ook wel eens van ‘gratis wifi’ of ‘gratis draadloze netwerken’. Het is erg handig als je eigen mobiele bundel even niet kunt gebruiken omdat je geen bereik hebt, of als je in een land bent waar je data moet roamen tegen hoge kosten. Maar niets is gratis. Ook openbare netwerken niet. Je loopt een beveiligingsrisico als je inlogt en je betaalt met je privacy.

Op een openbaar netwerk wordt data namelijk onversleuteld rondgestuurd. Daardoor kunnen andere gebruikers precies volgen wat je aan het doen bent. Je kunt ook rechtstreeks in de val van cybercriminelen lopen, die je data willen stelen. Ze zetten dan een nepnetwerk op, die legitiem lijkt. Het netwerk heeft bijvoorbeeld de naam van een winkelcentrum of een bekende fastfoodketen. Het lijkt alsof je met een normaal netwerk verbindt, maar eigenlijk laat je rechtstreeks je persoonlijke gegevens, bankgegevens en wachtwoorden achter bij criminelen.

Met een VPN maak je verbinding met een apart netwerk, over een beveiligde verbinding. Je maakt dus wel gebruik van de internetverbinding van het openbare netwerk, maar in je eigen afgeschermde omgeving. Zo kunnen anderen op het netwerk niet zien wat je aan het doen bent.

Regioblokkades opheffen


Ga je op vakantie naar een land buiten de Europese Unie? Dan zul je merken dat je in veel van deze landen geen Nederlandse televisie kunt kijken. Zo blokkeert de NPO bijvoorbeeld toegang tot content vanuit een ander land dan Nederland. Erg vervelend, want op reis wil je wel op de hoogte blijven van de ontwikkeling in eigen land. Vaak werpen televisiezenders blokkades op, vanwege de auteursrechten. De zenders hebben een licentie om de content alleen in Nederland te tonen, maar niet voor andere landen.

Wanneer je met een Nederlandse VPN verbindt, lijkt het alsof je je gewoon in Nederland bevindt. Je kunt dan ook de Nederlandse zenders online bekijken, zoals je in Nederland ook zou doen. Hiervoor heb je wel een snelle en stabiele verbinding met de VPN nodig.

Censuur voorkomen


In sommige landen geldt een cultuur van censuur. De overheid bepaalt welke diensten je wel en niet mag gebruiken. In China is bijvoorbeeld zelfs de Nederlandse NOS geblokkeerd. En Skype, Twitter of Facebook is er ook niet bereikbaar. Door een VPN te gebruiken, kun je om de blokkades heen werken. Verbind met een Nederlandse VPN-server en je kunt gewoon surfen alsof je in Nederland bent.

Tip: installeer de VPN al voor je vertrek naar het buitenland. Controleer eerst of je in het buitenland legaal een VPN mag gebruiken. Anders kun je in de problemen komen.

vpn instagram

VPN op proef


Het is een goed idee VPN’s eerst thuis nog te testen. Zo weet je welke aanbieder bij je past. Veel VPN-aanbieders bieden proefabonnementen aan. Je maakt dan gebruik van alle functies die je bij een betaald abonnement ook zou hebben, maar voor een bepaalde tijd. Ook kan het zijn dat je wel eerst moet betalen, maar je geld terug kunt krijgen als je niet tevreden bent.




Home | Reizen en vakanties | Reisorganisaties | Over ons | Reisorganisatie inschrijven | Contact