5 Tips ter voorbereiding van je reis naar Turkije
Turkije is een aantrekkelijke vakantiebestemming waar je al in het vroege voorjaar kunt genieten van lekkere warme temperaturen. Voordat je enthousiast gaat boeken zijn er wel enkele dingen waar je aan moet denken. Zo is het voor Turkije verplicht om een visum aan te vragen en heb je te maken met veel culturele verschillen. Ga je binnenkort voor het eerst naar Turkije? Lees dan de volgende tips door:
Tip 1: Vraag een toeristenvisum aan
Voor een vakantie naar Turkije heb je een visum nodig. Deze kun je gelukkig makkelijk online aanvragen via de ANWB of de website Turkijevisumaanvragen.nl. Wanneer je een visum hebt aangevraagd, krijg je meestal binnen 12 uur het visum naar je toegestuurd. Je kunt een visum per post ontvangen of, indien gewenst, verzoeken om een spoedbehandeling. Bij het aanvragen van een e-visum, dient je paspoort bij aankomst in Turkije minimaal 6 maanden geldig te zijn. Bij een vertrek uit Turkije, moet je paspoort in elk geval nog 2 maanden geldig zijn. Controleer of je paspoort of identiteitskaart nog voldoende geldigheidsduur heeft als je langer in Turkije verblijft dan gepland.Op dit moment wordt door het consulaat met klem geadviseerd om een visum aan te vragen voor vertrek naar Turkije. De regels rondom de verkrijgbaarheid van het visum, de geldigheid van het paspoort en het visum willen nog wel eens veranderen. Bekijk de huidige status hiervan bij de veelgestelde vragen.
Een visum kan ook rechtstreeks aangevraagd worden via de Nederlandse website van het Turkse Ministerie van Buitenlandse zaken. Je kunt betalen met Visacard, Matercard en Unionpay. Bij het invullen van je e-visum is het belangrijk dat je de voor-en achternaam exact vermeld zoals deze in het paspoort staat. Je kunt naderhand geen wijzigingen meer doorgeven. Na betaling van het e-visum krijg je een e-mail ter bevestiging met een link om het visum te downloaden. Print deze uit en houdt hem bij de hand als je op reis gaat.
Je bent vrij om te bepalen wanneer je op vakantie gaat naar Turkije, zolang je maar binnen de geldigheidsduur van het visum blijft. Als je toch eerder wilt aankomen dan de datum die op je visum staat, dan moet je de aanvraag voor een e-visum opnieuw indienen.
Tip 2: Weet wat de douaneregels zijn
Wanneer je op vakantie gaat naar Turkije, houd dan rekening met de volgende douaneregels:Alcohol & tabak
Alcoholische dranken invoeren is in Turkije toegestaan voor reizigers vanaf 18 jaar. Datzelfde geldt voor de invoer van tabak.
Geld
Je mag buitenlandse betaalmiddelen vrij invoeren. Invoer van buitenlands geld moet wel worden aangegeven en moeten gespecificeerd worden in je paspoort. Voor uitvoer van betaalmiddelen geldt dat deze een maximale waarde mogen hebben van USD 5.000. Als er Turks geld is gewisseld tegen een buitenlandse valuta dat hoger is dan dit bedrag, moet bij vertrek de banknota overlegd worden.
Kijk voor meer specifieke richtlijnen op de website van de ANWB.
Tip 3: Neem voldoende contant geld mee
Als je Turkije echt wilt proeven, dien je zeker te overwegen om een bezoek te brengen aan de lokale bevolking! Zorg wel dat je voldoende contact geld bij je hebt, want veel Turken zien het als gebruikelijk dat je betaalt als je foto’s wilt nemen of een bepaald gebied wilt betreden. Vaak kun je met euro’s betalen maar betalen met Turkse Lira’s kan goedkoper zijn. Pin echter niet te veel van, want je kunt ze moeilijk terug wisselen. Neem ook je creditcard mee en zorg dat je hiervan de pincode weet.Tip 4: Neem voldoende geneesmiddelen mee
Voor een vakantie naar Turkije wordt aanbevolen om een goede reisverzekering af te sluiten. Daarnaast is in Turkije de Europese gezondheidskaart niet geldig, maar met het zogenoemde Vakantieformulier 111 heb je als reiziger recht op vergoeding van spoedeisende zorg. Je kunt het 111-formulier aanvragen bij de ziektekostenverzekeraar. Houd er rekening mee dat je in sommige gevallen met contant geld moet betalen.Neem voldoende geneesmiddelen zoals paracetamol of ORS mee. In veel kleine plaatsen spreekt men geen Engels waardoor je moeilijk kunt uitleggen wat je nodig hebt. Als je geneesmiddelen meeneemt die onder de Opiumwet vallen, zoals pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen, dien je een medische verklaring bij je te hebben. Op hetcak.nl kun je lezen welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen. Als je op vakantie gaat naar het zuidoosten van Turkije loop je het risico op malaria. Een goed insectenwerend middel die je kunt gebruiken is DEET. Draag verder beschermende kleding en slaap onder een muskietennet. Ook dien je bedacht te zijn op mogelijke beten van slangen of schorpioenen in de bergen. Draag daarom beschermende kleding en dichte schoenen als je gaat wandelen. Hoewel de meeste slangen niet giftig zijn, is het raadzaam om naar een dokter of apotheker te gaan als je bent gebeten. Voor een vakantiebezoek aan Turkije ben je niet verplicht om je te laten inenten. Wel wordt aangeraden om je te vaccineren tegen DTP en hepatitis A.
Kraanwater bevat in Turkije een lichte concentratie aan chloor en is veilig. Het kan echter wel maag- en darmklachten veroorzaken. Voorkom deze klachten door zo veel mogelijk uit flessen te drinken.
Tip 5: Ent je hond in tegen hondsdolheid
Wanneer je honden of katten meeneemt op vakantie naar Turkije, moeten ze minimaal 4 maanden voor vertrek ingeënt zijn tegen hondsdolheid. Ook moet er in deze periode een bloedtest worden afgenomen om de hondsdolheid te bepalen.Ook een hond of een kat heeft een paspoort nodig. Dit speciale EU-dierenpaspoort kun je krijgen bij de dierenarts. In dit identificatiebewijs staat onder andere het registratienummer van de ingebrachte microchip en het bewijs van inenting tegen hondsdolheid. Turkije is geen land waar honden overal met open armen worden ontvangen. Honden worden in Turkije namelijk gezien als waakhond of hulphond. Turken hebben niet de gewoonte om een hond voor hun plezier te hebben. Houd er dus rekening mee dat de Turkse bevolking anders tegen honden aankijkt dan wij.